Alles voor een geslaagde fietsrit

Met het groeien van de bloesems groeit bij ons ook het verlangen om de fiets op te springen en onder een stralende lentezon de natuur in te trekken. Staat jouw fiets al vertrekkensklaar? Bij Verthus helpen we je graag aan het juiste materiaal voor jouw fiets. Denk je voldoende aan het onderhoud ervan? Koos je voor het juiste zadel of ervaar je soms klachten van zadelpijn? In onze blog geven we je enkele tips mee!

 

Nieuw bij Verthus: onderhoud je fiets met het Soudal-assortiment

Neem jij elke dag de fiets naar het werk? Of heeft die lang op stal gestaan? In ieder geval mag je het onderhoud van je fiets niet uit het oog verliezen. Met het assortiment van Soudal biedt Verthus je kwalitatieve producten die garant staan voor een goed onderhoud van je fiets.


Elektrische fietsen

De voorbije jaren hebben de elektrische fietsen, ook wel e-bikes genoemd, hun opmars gemaakt. Kocht jij dit jaar ook een elektrische fiets aan om de dagelijkse corona-sleur te doorbreken? Wel, je was niet alleen. In 2020 werden in België meer dan 500.000 nieuwe fietsen verkocht. De helft daarvan was elektrisch, en ongeveer 10.000 exemplaren waren speed pedelecs. Ook het fietsmateriaal werd hieraan aangepast. Hieronder vind je het ideale fietsmateriaal voor elektrische fietsen dat Verthus voor jou selecteerde:


Hoe kies je het ideale zadel?

Afhankelijk van het type fietser dat je bent, kies je best voor een aangepast zadel. Het ideale zadel hangt af van enkele factoren:

  • Gewicht | Als lichtere fietser kan je een zacht zadel nemen. Bij zwaardere types zijn zachte zadels niet aangeraden: de zitbotjes zakken te diep weg in dergelijke zadels waardoor de druk naar voren verschuift. En de basisregel voor een goed zadel is simpel: op elk zadel moet je vooral op de zitbotjes van je bekken steunen. De rest van het zitvlak mag maar licht belast worden, de spieren moeten vrij kunnen bewegen. Ook voor oudere mensen met een iets dunnere huid kan een zachter zadel comfortabeler zijn dan een hard zadel.

 

  • Duur van de fietstocht | De keuze van een fietszadel hangt ook af van de tijd die je gemiddeld op een fiets zit. Maak je korte ritjes door de stad, dan is een gelzadel erg comfortabel, zit je langer dan een uur op zo’n zadel dan zal je merken dat het voor langere fietstochten helemaal niet comfortabel is. Te veel gel betekent namelijk dat de zitbotjes helemaal in het zadel wegzakken en het gewicht door andere delen gedragen wordt. Voor stadfietsers is een gelzadel dus praktisch, voor wielrenners helemaal niet.

 

  • Houding | Op een stadsfiets zit je recht op de fiets, waardoor je raakoppervlak met het zadel groter is. In dit geval neem je best een breder zadel zodat de druk meer verspreid wordt en je meer comfort hebt. 

 

  • Mannen of vrouwen | Je zou het misschien niet meteen denken, maar er is een groot verschil tussen zadels voor dames en voor heren. Bij dames staan de zitbotjes, het contactpunt met het zadel, verder uit elkaar. Om hun zitbotjes goed te kunnen ondersteunen wordt dus aangeraden dat dames een breder zadel nemen.

 


Heb je de fietskriebels te pakken?

Dan rest je enkel nog de ideale route uit te stippelen voor je ideale fietsrit. Maak je er een lange tocht van? Vergeet dan niet om voldoende proviant mee te nemen in je fietstassen. Ontdek hier ons aanbod aan fietstassen: