Hoe begin je aan de grote lenteschoonmaak?

Leifheit

De lente is begonnen, de dagen worden langer en het mooie weer komt eraan. Dat zorgt bij sommigen voor heel wat lentekriebels. Het verlangen om onze woning uit zijn winterslaap te halen en de lente in huis te halen neemt alsmaar toe. Het voorjaar is de ideale periode om te beginnen aan de lenteschoonmaak. Dus waarom nog wachten? Met een slimme aanpak en enkele handige tips breng je ook met een drukke agenda de lenteschoonmaak tot een goed eind!

Is een lenteschoonmaak écht nodig? En is het nog van deze tijd om de lenteschoonmaak te houden? Dat is het zeker! Zelfs wanneer je een drukke baan, een gezin en een drukke agenda hebt. Denk aan de klusjes die je niet elke week of maand uitvoert en de taken die je anders uitstelt. Na de winter is er ook heel wat stof in huis door de verwarming en doordat we de ramen minder hebben opengezet om ons huis even te verluchten. De lenteschoonmaak brengt je niets dan voordelen, bijvoorbeeld meer ruimte en minder stress. Met een goed plan ga je efficiënt te werk en kan je heel wat realiseren. Wanneer je ook nog eens de natuurlijke drang hebt, die je in deze tijd van het jaar voelt om ‘erin te vliegen’, gaat het nog zo vlot. 

Motiveer jezelf voor de jaarlijkse grote schoonmaak!

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Of zie je er geen begin aan? Jezelf motiveren en een aangename sfeer creëren helpt. Vele handen maken licht werk. Je kan samen poetsen met je moeder, een vriend(in) of het gezin. In ruil ga je hem/haar een handje helpen of als beloning kan je een leuke uitstap plannen. Zorg ervoor dat je geen andere zaken rond je hoofd hebt, zodat je je volledig op de lenteschoonmaak kan focussen. Zorgt tot slot voor een goede sfeer door de radio of je favoriete muziek op te zetten. En denk positief… schoonmaken werkt ook calorieverbrandend.

Lenteschoonmaak in 5 eenvoudige stappen

Stap 1: vergeet de korte, maar belangrijke voorbereiding niet

Maak vooraleer je begint een soort van werkschema waarin je voldoende tijd voorziet. Doe zeker niet alles tegelijk, maar begin kamer per kamer. Je werkt het best van boven naar beneden: begin op zolder en eindig in de kelder. Je kan ook beginnen met de kamers die je het minst graag schoonmaakt. Maak ook een lijstje met de taken die je moet doen en vink steeds af wat je gedaan hebt, het geeft een goed gevoel dat je werk vooruit gaat!

TipHaal vooraf alle nodige schoonmaakproducten en materialen in huis. Dan verlies je tijdens het opruimen en schoonmaken minder tijd.

Stap 2: ga na welke spullen je nog wil houden

Wanneer je aan een kamer begint, ga je best eerst langs met een vuilniszak en gooi je alles weg wat je niet meer wilt houden. Wees streng, wat je niet meer gebruikt, kapot of te klein is, hoef je niet langer te houden. Dingen die je niet meer gebruikt, daar kan je misschien iemand een plezier mee doen of een centje aan verdienen door ze te verkopen op een rommelmarkt in de buurt. Het weggooien van alle rommel maakt het organiseren en poetsen een stuk makkelijker.

Stap 3: leg alle spullen op hun plaats

Wanneer je iemand bent die spullen en papieren opstapelt, is het handig om even rond te gaan met een wasmand of doos en alle spullen te verzamelen die niet in de kamer horen. Dit doe je bij elke kamer, zodat je alle spullen terug kan opbergen waar ze wel thuis horen. Steek alles in kasten en laat zo weinig mogelijk rommel rondslingeren. Dat zorgt voor een opgeruimd gevoel en mentale rust.

Stap 4: schrobben, afstoffen, schoonmaken, stofzuigen …

Begin met het schoonmaken en sla geen enkele ruimte over. Je begint telkens bovenaan de kamer, zoals de bovenkant van een kast, en werkt zo naar onderen toe. Het overgebleven stof kan je daarna opzuigen. Als je echt al het stof wil verwijderen en je huis een grondige schoonmaakbeurt geven, verplaats je best alle meubelen. Ga met de stofzuiger overal achter, in en onder.

Gebruik bij het schoonmaken  de juiste producten en schoonmaakmiddelen . Microvezeldoekjes helpen bijvoorbeeld bij het makkelijk opnemen en verwijderen van stof. Met de nieuwe  van Vileda ga je nog een stapje verder: deze nieuwe generatie microvezeldoeken combineert de 3 belangrijkste reinigingsfuncties – streeploze prestaties, waterabsorptie en opname van vuildeeltjes – en is een allround talent dat wonderen doet in je huis. Daarnaast kies je het best schoonmaakmiddelen die lekker ruiken. Geuren zijn belangrijk voor ons humeur en zo krijg je meer zin om te poetsen.

Er bestaan verschillende schoonmaaksystemen om je vloeren grondiger en gemakkelijker te reinigen dan met dweil en trekker. Met ons onlangs vernieuwde assortiment zit je bij Verthus goed! We zetten een aantal van die systemen in de kijker:

 
 
Vileda Turbo Spin Mop
 • Vileda Turbo Spin Mop 

  De  is een mop met een emmer met geïntegreerd wringmechanisme dat je met een pedaal bedient, zodat je de mop gemakkelijk kunt uitwringen tot het gewenste vochtigheidsniveau. Om de mop uit te wringen, stop je hem in de emmer, maar in plaats van zelf te wringen, druk je gewoon op het pedaal.

  • de mop is geschikt voor alle harde vloeren, inclusief hout en laminaat;
  • de 2-in-1-microvezelkop vangt alle lastige vuildeeltjes op en dankzij de microvezelkracht heb je geen chemische producten meer nodig;
  • dankzij de driehoekige vorm van de kop bereik je makkelijk alle hoeken en spleten, de plekjes waar het vuil zich ophoopt;
  • de emmer is voorzien van een horizontale handgreep en een geïntegreerde greephouder die morsen voorkomen bij het uitgieten van je vuile poestwater.
 • Vileda Ultramat Turbo

  Geef je de voorkeur aan een platte mop? Kies dan voor de  van Vileda. Het EasyWring-systeem bestaat uit een mop en een emmer met pedaalmechanisme om de microvezelmop uit te wringen.

  Om te voorkomen u met vuil water wordt bespat, beschikt de emmerwringer over een geïntegreerde spatbescherming, zodat de snelle rotatie van de mop niet alles onderspat.

  De machinewasbare mop is speciaal ontworpen om makkelijk en snel uit te wringen. U kunt de platte kop dichtvouwen en op de pedaal drukken om de microvezeldoek in de wringer rond te draaien.

Vileda Ultramat Turbo

 

 

 • Leifheit Profi XL

  Ook bij Leifheit werd er gewerkt aan een systeem die het mogelijk maakt om te poetsen zonder te moeten bukken. Met de  kan je gemakkelijk grote oppervlakken snel poetsen. De emmer beschikt over een solide mopdoekpers die met de voet bediend wordt. Klaar met poetsen? Verrol de emmer dankzij de soepele wieltjes naar de volgende kamer.

  Bij Verthus vind je:

  •  (55332)
  • Leifheit Profi XL overtrekken (398773, 55362, 222098, 55339)
Leifheit Profi XL

Stap 5: geniet en laat je werk niet verloren gaan

Geniet van een fris, net en goed georganiseerd huis. Wil je lang genieten van je lenteschoonmaak? Laat de klusjes en spullen zich dan niet opstapelen tot je geen zin meer hebt om eraan te beginnen. Hou regelmatig een beetje ‘grote schoonmaak’.

 

Uitgelicht: Berdy, de onderhoudsspecialist voor alle tegels en natuursteen

Kwalitatieve schoonmaakmiddelen zijn belangrijk om een goed resultaat te bekomen, maar ook omdat ze het werk kunnen verlichten. Bij Verthus vind je een uitgebreid assortiment onderhoudsproducten van Berdy. Dit merk staat garant voor 100 % Belgische kwaliteit. Met de professionele onderhoudsproducten van Berdy laat je al je keramische vloeren, natuursteen, cementtegels, etc. blinken als nooit te voren. Gegarandeerd schone tegels met Berdy!

 

6 tips voor de ideale lenteschoonmaak

1. Ruim je kleerkast op

Haal je lente- en zomerkleding boven en leg deze vooraan in de kast of ergens waar je er makkelijk aan kunt. Dikke winterjassen kan je opbergen en eventueel naar de stomerij  brengen. Het is het ideale moment om te kijken welke kleding je niet meer draagt en je kleerkast op orde te leggen.

Bewaar je je winterkleding niet in je kleerkast? Een onconventionele oplossing, maar denk misschien eens om deze op te bergen in  opbergboxen. Curver en Sunware hebben alvast grote opbergboxen in hun assortiment, met of zonder wielen.

2. Maak ook de muren en plafonds schoon

Wanneer je een ruwe muurbekleding hebt in huis, dan kan het stof zich daar ook aan vasthechten. Zorg ook dat je dit stof verwijdert. De keukenmuren kunnen erg vettig zijn, deze kan je aanpakken met een van onze ontvetters

3. Was ramen en deuren

De winter kan voor heel wat slecht weer zorgen, waardoor we bij de eerste zonnige dag erg kunnen schrikken van hoe vuil de ramen wel niet zijn. Kies voor het schoonmaken ervan geen té zonnige dag uit en vermijd ook regen. Te veel zon laat het water op de ramen te snel opdrogen, waardoor je heel wat kans hebt op strepen. Regen maakt je werk snel ongedaan.

Heb je houten ramen? Dan is het ook mogelijk dat je ramen een verfbeurt nodig hebben en dat brengt helaas wat meer werk met zich mee. Pvc-ramen daarentegen moet je enkel reinigen. Ook je deuren reinig je gemakkelijk met wat water en zeep. 

4. Reinig tapijten en/of behandel (parket)vloeren

Denk ook aan het schoonmaken van de vloer. Tapijten vangen heel wat stof op, daarom is het belangrijk om ze grondig schoon te maken. Je kan terwijl ook de vlekken behandelen, bijvoorbeeld met de . Met de stofzuiger kan je al heel wat werk verzetten. Eventueel kan je de tapijten nadien ook nog reinigen met een industriële reiniger.

Parketvloeren

Soms is het dweilen van de vloeren niet voldoende om deze opnieuw te laten blinken. Daarom kan je tijdens de lenteschoonmaak je parketvloeren onder handen nemen met wax en andere verzorgingsmiddelen. Of je kan je parketvloeren een grondige opfrisbeurt geven. Dan moet je de toplaag verwijderen door het hout lichtjes af te schuren. Maak de vloer nadien stofvrij vooraleer je aan de slag gaat met parketvernis of olie. Indien je voor parketolie kiest, verdun hem dan eerst zodat het beter in het hout dringt. Om de vloer nadien te onderhouden: reinig wekelijks met een stofzuiger en een zachte keerborstel.

Tegelvloeren

 • Vloerzeep voor natuursteen
Berdy Floor Energy

 is de meest complete en dus de ideale vloerzeep voor natuursteen. Het is een topproduct voor blauwsteen, jura, marmer, etc. Floor Energy is ideaal voor het dweilen of schuren van marmer of gepolierde natuursteen waar de kans op aflopen zeer groot is. Het geeft een extra bescherming en een diepglanzende slipvrije film met een goede weerstand aan water.

 

 

 • Zeep voor keramische tegels
Berdy Fleur

Voor keramische tegels en niet-poreuze vloeren gebruik je best . Dit is een sterk reinigende zeep, die laagschuimend is en daardoor zowel manueel als machinaal kan gebruikt worden. Deze ontvettende onderhoudsreiniger is zeer goed geschikt voor vloerverwarming en Lappato tegels. Laat je verrassen door de aangename en frisse geur!

 
  • Intense reiniging van keramische tegels
Voor het verwijderen van hardnekkige vlekken op en tussen keramische tegels is de  je perfecte partner. Dit product verwijdert olievlekken, voegenvervuiling, hardnekkige vetlagen en filmlagen op tegels.

Benieuwd naar de andere schoonmaakproducten van Berdy? Bekijk hier het volledige assortiment!

Berdy Intense Clean

5. Verzorg de lederen zetels

Tijdens het jaar is het belangrijk om af en toe de lederen zetels te reinigen met een vochtige doek. Zo'n twee keer per jaar is het aangewezen om het leer te verzorgen met een daarvoor geschikt middel. HG biedt verschillende schoonmaakmiddelen om je lederen zetels er weer als nieuw te laten uitzien. Ontdek welk product jij nodig hebt en lees de instructies zorgvuldig voor een goed resultaat.

 • :

Smoezelig leer of leer dat behandeld is met andere middelen reinig je best eerst goed met deze HG Dieptereiniger voor leer. Dit product is de perfecte voorbehandeling voor de HG 4 in 1 leer.

 • :

Dit product reinigt en voedt het leer, waardoor het leer soepel blijft en perfect beschermd wordt tegen vuil, vlekken en transpiratievocht. Bovendien versterkt dit product de kleur en verdiept het de structuur van het leer.

 

6. Maak je terras klaar

Ben je klaar met de lenteschoonmaak in huis en wil je genieten van de eerste zonnestralen op je terras? Geef dan ook je terras een grote schoonmaak. Schrob alle vuil, zoals aanslag van de regen of mos, van je tegels. 

 • Eenvoudig alle groene aanslag verwijderen van je tuinmeubelen, oprit, terrastegels, muren, afsluiting, etc.? Met Green Free van Berdyof Groene Aanslag Reiniger van HG verwijder voorkom je zonder schuren groene aanslag op alle materialen.
 • De  van Berdy is uitermate geschikt voor alle terrastegels, opritten en garages. Deze reiniger kan ook gebruikt worden bij sterke vervuiling op natuursteen. Bij sterke vervuiling puur op de tegel gieten en zeer goed inschuren met een harde schuurborstel en daarna goed naspoelen met warm water. Bij zachte tegels zoals marmer of arduin best schuren met een zachte witte schuurspons.
Terras New Berdy
Kortom, breng een bezoekje aan onze webshop of fysieke winkel zodra je lenteschoonmaak ingepland staat. Je vindt bij Verthus een ruim assortiment aan schoonmaakmiddelen, maar ook een waaier aan organizers die je woning op orde helpen houden. Ga aan de slag en maak je woning “lenteklaar”, zodat je kan genieten van een frisse en nette thuis. Heb je vragen over een van onze producten of een specifiek schoonmaaktproduct? Wij horen het graag! Contacteer ons en onze medewerkers helpen je met plezier verder.