Zwembad onderhouden

De zomer staat voor de deur! Traditioneel het moment om de koffers te pakken en er een weekje op uit te trekken met het gezin. Dit jaar zullen we helaas moeten genieten van een weekje ‘Tuinzania’. Maar we kunnen hier ook het beste van maken: België heeft zich de voorbije zomer ontpopt als zonneland en met het juiste zwembad bereik je het ultieme vakantiegevoel.

Want zeg nu zelf, op een warme dag is er niets leuker dan pootjebaden, spetterende en plonzende kinderen en een verfrissende duik. Kortom, vele uren waterpret. Maar om je heldere water ook effectief zuiver te houden is het juiste onderhoud nodig. Wat moet je doen voor het onderhoud van je zwembad? Welke producten heb je allemaal nodig? Wel, je gaat best als volgt te werk.

 

Onderhoud is écht noodzakelijk

Vooraleer we jou op weg helpen met het onderhouden van je zwembad staan we graag nog even stil bij het belang van het juiste onderhoud. Zoals je waarschijnlijk weet, blijft water niet altijd even helder en zuiver. Het is noodzakelijk om onderhoudsproducten bij je water te voegen, zodat het ontsmet wordt en vrij blijft van bacteriën. Zonder onderhoud kan je water na verloop van tijd zelfs giftig worden. Je zou het misschien niet verwachten, maar water kan gevaarlijk worden wanneer het niet wordt behandeld met de juiste middelen.

De oplossing is dus absoluut niet om niet meer te zwemmen. Zorg wel voor een onderhoud zoals het hoort en let op de volgende basisvoorwaarden.

 • Let op de randen van het zwembad. Bij een goed onderhouden zwembad mogen deze niet slijmerig of plakkerig zijn.
 • Wanneer het zwembad vrij groot is, is een waterfilter een must. Kijk even of er al dan niet één aanwezig is.
 • Zwem alleen als het water helder is en je de bodem kan zien. Dat betekent niet dat er geen bacteriën in het water zitten, maar het toont wel aan dat het water onderhouden is.

Voor het onderhoud van je zwembad vind je bij ons een uitgebreid assortiment van BSI. Van producten om de waterkwaliteit te testen tot producten om het water op te starten of in te grijpen wanneer het water toch vuil of groen wordt.

Zwembad onderhouden

Drie elementen bepalen de waterkwaliteit

Er zijn enkele zaken die je moet weten over de chemische eigenschappen van water vooraleer onderhoudsproducten te gaan gebruiken.

1. De pH-waarde of zuurtegraad

Helder water is niet altijd een garantie op zuiver water. Daarom is het meten en op peil houden van de pH-waarde van je zwembad zeer belangrijk voor de gezondheid van je kinderen en iedereen die in je zwembad ploetert en spettert. Een te hoge pH-waarde zorgt ervoor dat chloor minder effect heeft en dat je water groen wordt. Een te lage pH kan de metalen onderdelen van je zwembad beschadigen zoals de ladder en kan irritatie van de ogen en huid veroorzaken.

De ideale pH-waarde ligt tussen 7,0 en 7,6. De pH-schaal gaat van 0 (sterk zuur) via 7,0 (neutraal) tot 14 (sterk basisch). Leidingwater kan een te hoge pH hebben en regen- en putwater heeft vaak een te lage pH-waarde. Interessant om weten is dat de zuurtegraad meestal nog stijgt als het water wordt verwarmd.

2. De hardheid

De hardheid van het water is een maat voor de hoeveelheid aan kalk- en magnesiumverbindingen. Hoe harder het water is, met andere woorden hoe meer kalk er aanwezig is, hoe meer neerslag van kalk er komt op de wanden, filters en andere onderdelen van je zwembad.

3. De alkaliniteit

De alkaliniteit is een maat voor de totale hoeveelheid aan opgeloste mineralen in het water. Het zorgt ervoor dat je pH-waarde niet te veel schommelt na bijvoorbeeld een frisse duik of regenbui en dat het chloor goed blijft werken.

Maak je zwembad klaar voor de eerste zwempartij!

Hoe breng je de pH-waarde op het juiste peil?

1) Meet de pH-waarde

pH-waarde meten

Vooraleer middelen te gebruiken om de pH-waarde te onderhouden moet je nagaan wat de pH-waarde is van het water in je zwembad. Je kan hiervoor de BSI Test Strips of BSI Test Kit gebruiken. De BSI Test Strips bevat 50 strips voor het bepalen van de pH-waarde, vrije chloor, het totaal chloorgehalte, de alkaliniteit en hardheid. Kortom, een test om alle belangrijke elementen die de waterkwaliteit bepalen te meten.

De BSI Test Kit daarentegen bevat testflesjes voor de specifieke bepaling van de pH-waarde en het chloorgehalte. Wie graag de pH-waarde meet zonder al te veel moeite te doen, kan de BSI pH-meter gebruiken. Deze meter meet zowel de pH-waarde als de temperatuur voor het water en is klaar voor gebruik.

2) Pas de pH aan met pH Up of pH Down

Je kan de pH-waarde eenvoudig bijsturen met BSI pH Up en BSI pH Down. PH up verhoogt de pH-waarde van je zwembad of spa en pH down verlaagt de pH-waarde. Je vindt in onze webshop en in ons winkelcentrum beide producten in vloeibare vorm, in verpakkingen van 1 liter en 5 liter.

Hoe zorg je voor het juiste chloorgehalte?

Chloor toevoegen in je zwembad is noodzakelijk als ontsmettingsmiddel tegen bacteriën en om algen te doden. Het chloorgehalte moet tussen 1 en 2 ppm liggen.

chloor meten

1)     Bepaal het chloorgehalte

Om het chloorgehalte te bepalen kan je de BSI Test Strips of de BSI Test Kit gebruiken. Deze worden ook gebruikt om de pH-waarde te meten.

2)     Houd het chloorgehalte op het juiste peil

Om het water in je zwembad gebruiksklaar te maken is het belangrijk om eerst BSI Snelwerkend Chloor te gebruiken. Je moet het water één uur laten circuleren na de behandeling en na zes uur kan je een eerste duik nemen. Vanaf de volgende dag gebruik je het best BSI Langwerkend Chloor. Dat zijn tabletten die je in een vlotter moet leggen om het chloorniveau twee weken te behouden. Je kan voor beide producten kiezen tussen een verpakking van 1kg en 5kg.

Wist je dat een vlotter geleidelijk chloor laat vrijkomen? Met de instelbare opening kan je zelf kiezen om het vrijkomen van het chloor te versnellen of te vertragen. Een bijkomend voordeel van een vlotter is dat er geen fysiek contact is met de tabletten.

 

Houd je zwembadwater in topconditie

Na de nodige voorbereiding is het water van je zwembad in orde, maar het aantal mensen dat het zwembad gebruikt en de frequentie, de buitentemperatuur en onweersbuien hebben een sterke invloed op de waterkwaliteit. Om je water helder en zuiver te houden en je eerder werk niet verloren te laten gaan, zijn er een aantal aanbevelingen.

 • Voeg elke week BSI Cristal Clear toe om de helderheid te behouden. Wanneer je jouw zwembad vult met regen- of putwater raden we aan om bij het klaarmaken van je zwembad al Cristal Clear te gebruiken.
 • Houd het chloorgehalte op niveau door alle twee weken Langwerkend Chloor of om de twee dagen Snelwerkend Chloor toe te voegen.

Mijn zwembadwater is groen of vuil! Wat nu?

Kom je terug thuis na enkele weken vakantie en is je water groen? Ben je door een drukke periode het onderhoud van je zwembad uit het oog verloren? Geen nood, een behandeling in vier stappen maakt je zwembad opnieuw klaar voor veel waterpret!

 1. Controleer opnieuw de pH-waarde en pas de pH aan indien nodig.
 2. Voeg een flinke dosis Snelwerkend Chloor toe en voeg meteen ook Cristal Clear toe.
 3. Om de niet-filterbare fijne deeltjes weg te krijgen, gebruik je het best BSI Mirco Floc. Filter daarna je zwembad tien tot twaalf uur.
 4. Binnen de twee dagen is je water opnieuw in topkwaliteit. Vergeet niet om je water verder te onderhouden met Cristal Clear
groen zwembadwater

Ontdek hoe je het chloorgebruik met 50 % kan verminderen!

Voor alle duidelijkheid, chloor is absoluut onmisbaar in je zwembad, maar er zijn ook nadelen aan het gebruik van chloor. Te veel chloor in je zwembadwater kan irriterend zijn voor huid en ogen. Daarnaast werkt chloor ook tegen organische verontreiniging. Je gebruikt het best andere producten tegen deze vervuilers, omdat je anders steeds nieuw chloor moet gebruiken.

 • Gebruik wekelijks Cristal Clear om je water langdurig helder te houden.
 • Zorg met BSI Micro Floc dat fijne, niet-filterbare deeltjes samenvlokken en zo toch kunnen weggefilterd worden.
 • Verminder het chloorverbruik met de helft dankzij BSI Oxy Pool & Spa. Dit product verbrandt met zuurstof de vervuiling.

Handige tips van onze zwembad specialisten

 • Levensduur zwembadfilters
  Zwembadfilters halen insecten, kalk, haren, vuil, vet en veel meer uit je zwembadwater. Het verbaast dus niet dat filters na verloop van tijd verstoppen. Reinig je patroonfilters twee à drie keer per jaar met BSI Filter Cleaner om een mindere werking te voorkomen.
 • Klein zwembad onderhouden
  Heb je een klein plonsbadje voor je kids? BSI Mini Pool is ideaal voor het chloorvrij onderhoud van zwembaden zonder filtersysteem. Dankzij Mini Pool behoudt het water vier tot zes dagen zijn goede kwaliteit.
 • Reinigen zwembad
  Is de zomer voorbij en wil je jouw zwembad proper opbergen? Dan kan je de BSI Power Cleaner zeker en vast gebruiken. Dit product is een krachtig reinigingsmiddel om het vuil en aanslag op vinyl en andere kunststoffen met succes te verwijderen.

Zwembadonderhoud en toebehoren

Ben je van plan deze zomer je zwembad uit te zetten? Denk dan ook aan het aanschaffen van de noodzakelijke onderhoudsproducten. We duimen alvast voor een zwoele zomer, zodat je vele uren waterpret kan beleven! Je kan op onze webshop terecht voor alle onderhoudsproducten en heel wat leuke zwembadtoebehoren zoals waterspeelgoed, zwembandjes, afdekzeilen en veel meer. Heb je vragen omtrent het gebruik of de beschikbaarheid van een specifiek product? Neem gerust contact op voor meer informatie!