Alles voor je paard

 

De bronzen medaille van de Belgische jumpingploeg op de laatste Olympische Spelen nog vers in het geheugen... Heb je ook zin gekregen om te gaan paardrijden? Of heb je al heel wat ervaring en ben je een fervente liefhebber? Bij Verthus hebben we een breed assortiment aan paardenmateriaal.

De must-haves

En hier stopt het natuurlijk niet. Verder kan je bij Verthus terecht voor bitten, koorden, riemen, singels, bandages, voor- en achtergetten, sporen, zwepen...

 

Soorten dekens voor je paard

De herfst is in het land en dat betekent: veel regen. Naar het einde van het jaar toe moeten we rekening houden met vriestemperaturen. Hoe bescherm je je paard tegen deze weersomstandigheden? Vergalopeer je niet in de verschillende soorten dekens: wij maakten een overzicht voor je op!

 

1. Staldekens

Na een regenachtige dag in de weide is het aan te raden om je paard een staldeken aan te doen: deze zijn niet waterdicht en de stof ervan is niet sterk, maar deze dekens zijn wel zacht. Je kan deze dekens in verschillende diktes verkrijgen, naargelang de temperatuur en de noden van je paard.

 

2. Regendekens

Regendekens zijn ongevoerde outdoordekens die waterdicht zijn, maar geen warmte bieden aan je paard (dekens van 0gr). Gebruik deze dekens tijdens regenachtige dagen, maar met zachte temperaturen. Deze dekens zijn ook ideaal op het einde van de zomerperiode, wanneer je paard nog geen wintervacht heeft, maar wanneer de temperatuur wel al gedaald is. 

3. Winterdekens

Winterdekens zijn gevoerde outdoordekens die én waterdicht zijn én warmte bieden aan je paard. Gebruik deze dekens tijdens de koude winterdagen: de dekens zijn verkrijgbaar in verschillende diktes (gaande van 50gr - 400gr) en te gebruiken naargelang de temperatuur en de noden van je paard. Vanaf 15°C is het aan te raden om een deken van 150 gram te kiezen, bij het vriespunt raden we dekens van 400 gram aan. 

 

 

Ontdek alle winterdekens >

 

Hou naast de temperatuur rekening met de leeftijd van je paard: oudere paarden zijn minder actief dan jongere paarden en het kost hen meer energie om zich warm te houden. Daarom zijn oudere paarden meer gebaat bij dikkere dekens.

 

Bescherming tegen vliegen

Paarden kunnen in de zomermaanden erg veel last hebben van vliegen. Daarom is het belangrijk om ze vooral in deze periode te beschermen tegen vliegen, dazen enz. Vliegen verzamelen vaak aan de ogen, neus en mond van het paard. Ze worden namelijk aangetrokken tot eiwitten in het traanvocht van paarden. Ook het zweet van paarden kan vliegen aantrekken. Paarden behelpen zichzelf door te schudden met het hoofd of te zwiepen met de staart, maar hieronder sommen we enkele hulpmiddelen op:

 

Vliegendekens zijn gemaakt van een ademende stof waardoor het paard niet te warm krijgt in de zomermaanden. Vaak kan het vliegdeken uitgebreid worden met een halsstuk en vliegenkap. Deze kunnen afgenomen worden naargelang de vliegen actief zijn.

Twijfel je over welke maat je moet nemen? Bekijk hier de maattabel van Brands of FQ.

Deze kappen beschermen de ogen en neus van het paard tegen vervelende insecten. De kappen zijn verkrijgbaar met oorbescherming, maar kan ook zonder aangekocht worden afhankelijk van waar je paard het best mee is.

 

Met een frontriem kan je paard de vliegen van zijn hoofd af houden. Deze kunnen makkelijk bevestigd worden aan het halster met klittenband. Sommige modellen zijn echter ook voorzien van een kopstuk en een verstelbare keelriem waardoor het zonder halster te gebruiken is.

Zoals we eerder zeiden, worden vliegen ook aangetrokken tot de geur van paarden. Daarom kan het een oplossing zijn om je paard in te sprayen met een insectenspray om deze geur te neutraliseren. Let hierbij op dat de spray niet in de mond van je paard komt.

Doe je een uitstap met je paard en stop je liever niet voortdurend om je paard in te sprayen? Stap dan misschien over op een vliegengel: masseer de vacht in met de gel en je paard is langer beschermd tegen vliegen.

Krijg je de vliegen maar niet weg rond de ogen van je paard? Ook hier bestaan er producten voor!

 

 

Hoe vind ik de ideale handschoenen?

In geen enkele sport is de connectie belangrijker tussen mens en dier dan in de paardensport. Het is dan ook belangrijk om de energie op een juiste manier over te geven naar je paard. Daarom zijn handschoenen heel belangrijk voor een paardenruiter. De hanschoenen moeten een precieze druk kunnen uitoefenen op de teugels, maar moeten daarnaast ook comfortabel zijn. 

Om dit gevoel te kunnen garanderen, kozen we voor het merk Roeckl Sports. Geen naden in deze hanschoenen, ze voelen werkelijk aan als een tweede huid

Handschoenen volwassenen:

 

-

 

Handschoenen kids:

 

 

 

Diensten

Wist je dat je bij Verthus terecht kan voor het reinigen van je paardendekens, zadeldoeken en nekstukken? Breng een bezoekje aan Verthus voor meer info!